keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Joulukalenterin 7. luukku: Jouluherkkuja ponille



Jouluna yksi ehdottomasti parhaista asioista on herkuttelu - ja vielä ihan luvan kanssa! Kaupat tursuaa jos jonkinmoista jouluherkkua ja nyt viime vuosina on alettu panostaa myös eläinten jouluherkkuihin yhä enemmän. Hevosille ei kuitenkaan vielä juuri ole markkinoilla erityisiä jouluherkkuja, vaikka hevostarvikeliikkeistä löytyykin lahjaideoina mainostettuja herkkupurkkeja eri makuisina. Niinpä jouluhulluna täytyy joskus ryhtyä itse tuumasta toimeen ja leipoa pyöräyttää hevoselle omat jouluherkut.

Tässä olisi pieni resepti näppäriin omenakaurakekseihin. Näitä voit tehdä omalle hevosellesi joulun alle (ja miksei muutenkin!) nameiksi sekä tallikavereille tai hoitoponille lahjaksi. Tekemiseen kuluu aikaa kokonaisuudessaan noin 45-60min, joten kovin työlästä nappien tekeminen ei ole!

Mitä tarvitset? 

  • 3 dl kaurahiutaleita
  • n. 1,5 dl kuumaa vettä
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1rkl öljyä
  • 1rkl kanelia
  • 2 omenaa

Vinkki: Voit varioida makua vaihtamalla toisen omenan porkkanaksi tai lorauttamalla sekaan esimerkiksi hieman hunajaa!

Valmistusohje:

Sekoita kaurahiutaleet ja lämmin vesi kulhossa ja jätä turpoamaan 10-15 minuutiksi. Raasta sillä välin omenat hienoksi. Voit käyttää myös kuoren, mutta muista tässä tapauksessa pestä omenat kunnolla! Raasteesta on myös hyvä puristaa ylimääräinen mehu, jottei taikinasta tule liian juoksevaa. Lisää sitten kaurahiutaleiden sekaan suola, öljy, kaneli, omenaraaste ja jauhot. Itse jätin taikinan aavistuksen verran tahmeaksi, mikä tietysti teki muovaamisesta hieman hankalaa. Nappien ulkonäkö jäi myös rosoiseksi. Jos tahdot kiinteämpiä ja sileämpiä nappeja, voit lisätä tässä kohtaa enemmän jauhoja. Vaivaa taikina kädellä sekaisin ja varmista että kaikki ainekset sekoittuvat tasaisesti. Kun seos on tasainen, nostele taikinasta pieniä nokareita puhtaalle leivinpaperille. Painele nokareet littanaksi, mutta vältä kovin ohuita reunoja etteivät ne pala!

Paista nappeja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10-20 minuuttia. Tässä vaiheessa kannattaa hieman seurailla valmistusaikaa, sillä se riippuu paljon nappien koosta ja paksuudesta. Napit on valmiita niiden muuttuessa kauniin kullankeltaisiksi ja hieman rapsakoiksi pinnaltaan. Jätä napit jäähtymään ja kuivumaan ilmavasti - jos annat kuivuia oikein kunnolla, tulee napeista mukavan rouskuvia ja ne säilyvät pidempään.

Kivan joululahjan ystävälle saat tehtyä vielä koristelemalla itse vaikka lasisen säilykepurkin jossa säilyttää nappeja. Vaikka olenkin kovin laiska askartelemaan mitään, on se mielestäni aivan uskomattoman hauskaa puuhaa! Alla oma taidonnäytteeni purkin koristelusta. 


Huom! Muistathan antaa nameja hevoselle kohtuudella ja jos hevonen ei ole omasi, kysy aina omistajalta lupa namien syöttämiseen. Kaneli saattaa myös antaa positiivisen tuloksen doping-testissä, joten sitä ei kannata lisätä nappeihin jotka on tarkoitettu kilpailevalle hevoselle, etenkin mikäli kisakausi on vielä meneillään. Mausteella on kuitenkin myös positiivisia vaikutuksia, sillä se mm puhdistaa suolistoa, virkistää oloa sekä tappaa bakteereja ja hiivaa! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti