sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Joulukalenterin 17. luukku: Suut makiaksi!

 
Joulukalenterissa on jo käsitelty sekä hevosen, että koiran jouluherkut. Koska itsekin rakastan jouluna herkuttelua, päätin jakaa kanssanne myös omat lempparijouluherkut.

Kuten jo aiemmin kalenterissa mainitsinkin, en ole varsinaisesti sen perinteisen jouluruuan suurin ystävä. En juurikaan pidä kinkusta enkä laatikoista, jonka takia mua varten joulupöytään varataankin yleensä reilusti myös kalaa eri muodoissa. Suolaisen syötävän lisäksi jouluna kuuluu herkutella makealla. Sitä kuuluu syödä niin paljon, että hampaita kolottaa ja vatsaa kivistää. Perinteisesti joululahjapaketeista paljastuu suklaakonvehteja ja vihreitä marmeladikuulia. Muistanpa kerran syöneeni kuulia niin paljon, että kroppa päätti omatoimisesti hankkiutua eroon niistä. Sellaista ahmimista en suosittele kenellekään tietenkään, enkä ymmärrä miksi itsekään olen edellämainittuun ryhtynyt, kun en edes kuulista sen kummemmin välitä. 

Kun joulukuu on vihdoin saapunut, alkaa luvallinen pipareiden ja joulutorttujen syöminen. Myönnän tehneeni pari satsillista joulutorttuja jo marraskuun aikana, mutta sitä ei lasketa ;) Ja niitä torttujahan menee se pellillinen kerralla, eikä tarvitse edes ahdata.


Toinen ehdoton joulunajan lemppariherkku on glögijuustokakku. Olen muutenkin juustokakkujen ylin ystävä ja tykkään kokeilla uusia makuja ja ideoita eri juhliin. Bravuureita muun muassa Marianne-juustokakku ja sitruunajuustokakku, mutta ne on raikkaudeltaan vähemmän jouluun sopivia. Näin joulun alla jälkiruuaksi sopisi glögijuustokakun lisäksi esimerkiksi suussa sulava Bailey's-kakku.

Valkosuklaa-glögijuustokakku:

 

Pohja

  • 200g piparkakkuja
  • 100g voita

Täyte

  • 2dl kuohukermaa
  • 300g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150g valkosuklaata
  • 1dl tomusokeria
  • 1tl vaniljasokeria
  • 4kpl liivatelehteä
  • 2rkl sitruunamehua

Kiille

  • 2 liivatelehteä
  • 2dl glögitiivistettä  

Valmistus

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin. Voit myös halutessasi tomusokeroida vuoan reunat jolloin kakku irtoaa vuoasta helpommin (itse jätin tämän tekemättä). Valmista kakkupohja jauhamalla piparkakut monitoimikoneella tai pakastepussissa kaulimella painellen hienoksi. Sekoita piparimurskaan sulatettu voi ja painele muruseos tiiviisti kakkuvuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin odottamaan siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan (n. 5 min). Vatkaa täytteeseen kuohukerma vaahdoksi ja notkista tuorejuusto. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla teholla välillä sekoitellen. Yhdistä sitten kermavaahto, tuorejuusto, sula valkosuklaa sekä sokerit.

Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja nosta pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sekoita sitruunamehuun. Anna seoksen jäähtyä hetki ja sekoita se sitten ohuena nauhana muihin aineksiin. Kun liivateseos on kunnolla sekoitettu mousseen, kaada täyte vuokaan ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi hyytymään.

Kiille valmistetaan täytteen hyydyttyä. Liota liivatelehdet jälleen kylmässä vedessä (n. 5 min). Kuumenna kattilassa n. 1/2dl glögitiivistettä ja sulata siihen liivatelehdet. Sekoita loput glögitiivisteestä joukkoon ja anna jäähtyä hetki. Kaada sitten seos vuokaan täytteen päälle ja anna hyytyä vähintään kolmen tunnin ajan(paras esim yön yli).

Voit koristella kakun ennen tarjoilua rouhitulla valkosuklaalla, pipareilla tai vaikka kokonaisilla glögimausteilla (esim rusinat, kanelitangot, neilikka).




1 kommentti:

  1. Makeat herkut on yksi parhaista asioista joulussa! Tuo juustokakku näyttää tosi hyvälle, varmaankin pakko kokeilla... :)

    VastaaPoista